SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

cukry proste

  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie różne rezultaty. Podsumowanie Wydaje się, że zarówno cukry proste, jak i tłuszcze trans oraz nasycone, w nadmiarze negatywnie oddziałują na zdrowie. Nie można jednoznacznie ocenić rzekomego szkodliwego wpływu na zdrowie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7931 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • Od kiedy pamiętam, w klubach dominowały sylwetki solidnie okraszone tłuszczem. Zgadza się! Tłuszcze w pokarmie są niezbędne, a bez nich znacznie utrudniony jest wzrost mięśni (cholesterol jest prekursorem wielu związków sterydowych). Jednakże materiał zapasowy gromadzony w postaci tłuszczu podskórnego czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22926 Data: 2018-02-26 11:56:02
  • [...] nadwyżka energetyczna (wyjątek od reguły stanowi nadwyżka która pochodzi z czystych protein, jednak to nienaturalna sytuacja), a największe zagrożenie przynoszą tłuszcze i cukry proste (glukoza, fruktoza) oraz ich połączenie (np. słodycze, pokarmy fast food). Można godzinami dyskutować, co jest groźniejsze - a obie strony barykady mają dobre [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4031 Data: 2019-03-09 09:15:22
  • Jakie musli jest najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16343 Data: 2017-09-11 10:09:43
  • [...] zaobserwowano, kompletnie różne reakcje organizmu w zależności od podaży węglowodanów, protein i tłuszczów w porcji. Jeden posiłek w większości składał się z polisacharydów: cukry proste i dwucukry stanowiły 42.3 g, polisacharydy 57.9 g. Protein było tylko 12 g (nazwijmy go „wysokowęglowodanowy”). Drugi zawierał 51.1 g węglowodanów + 12.6 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6548 Data: 2018-01-10 11:01:33
  • Gdy już dowiadujemy się, że dotknęła nas nietolerancja pokarmowa, dieta staje się bardzo często przekleństwem. W naszej głowie jest burza, jak jeść, co jeść i kiedy, by polepszyć parametry zdrowotne? Nietolerancja laktozy (cukru mlecznego) to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji. Kiedy mamy objawy, potwierdzamy nietolerancję w testach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6716 Data: 2017-11-13 09:56:14
  • Jaka dieta przy hipoglikemii? Czy mogę mieć hipoglikemie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Hipoglikemia, czyli spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy, jest coraz częściej diagnozowanym problemem, dotykającym zarówno osoby z cukrzycą, jak i zdrowe. Dolegliwości hipoglikemii mogą być nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 404 Data: 2024-04-08 11:43:43
  • [...] naturalny pomarańczowy. Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna: 1428 kJ/399 kcal, tłuszcz: 8,2 g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,8 g, węglowodany: 59 g, w tym cukry: 43 g, błonnik: 6,5 g, białko: 4,1 g. Okaże się, iż 100 g tego „super produktu” ma aż 399 kcal. Innymi słowy dostarczasz w ten sposób bombę energetyczną. Dla niektórych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 30703 Data: 2018-10-18 10:53:46
  • [...] w tym nawet tych uważanych powszechnie za zdrowe (czyli np. z grupy omega-3). Jest to przecież pokarm wysokokaloryczny. Winne mogą być także węglowodany, szczególnie cukry proste i dwucukry, którymi nasycona jest wysokoprzetworzona żywność (np. napoje słodzone, słodycze, drobne przekąski, pokarmy fast food). W latach 70. niektórzy badacze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3045 Data: 2020-02-23 17:17:31
  • Czy zachodnie diety powodują raka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] mięsa to: peklowanie, solenie, fermentacja, wędzenie itd. (wszystkie te procesy mają wydłużyć jego trwałość lub wpłynąć na walory smakowe). Wiemy, iż żywność na bazie zbóż, cukry i produkty mleczne są podstawowymi składnikami diety zachodniej. Jest to dieta mająca kolosalny wpływ na glikemię. Mleko i sfermentowane produkty mleczne, zawierające [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1057 Data: 2019-05-12 07:24:37
  • Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2544 Data: 2021-02-26 09:12:15
  • Węglowodany proste - charakterystyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] warto rozprawić się z pokutującym mitem „naturalności”. Wiele osób uważa, iż miód jest zdrowszy od cukru stołowego, gdyż jest „naturalny”. Tymczasem cukry stanowią 95–99% suchej masy miodu, a w ich składzie dominują łatwo przyswajalne monosacharydy tzn. fruktoza (38,2%), glukoza (31,3%) oraz disacharydy (maltoza, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4205 Data: 2018-09-27 12:05:17
  • [...] w tym nawet tych uważanych powszechnie za zdrowe (czyli np. z grupy omega-3). Jest to przecież pokarm wysokokaloryczny. Winne mogą być także węglowodany, szczególnie cukry proste i dwucukry, którymi nasycona jest wysokoprzetworzona żywność (np. napoje słodzone, słodycze, drobne przekąski, pokarmy fast food). W latach 70. niektórzy badacze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6361 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • [...] słodkich ziemniaków, manioku i innych, podobnych źródeł skrobi należy dostarczać mniej niż 10% całkowitej podaży energii w postaci cukrów prostych (WHO używa terminu „cukry wolne”), co odpowiada 50 g (lub około 12 łyżeczek do herbaty) dla osoby o normalnej wadze ciała, zużywającej około 2000 kalorii dziennie. Idealne (rekomendowane) jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5363 Data: 2019-07-28 09:01:25
  • [...] pokazują, że zjedzenie bananów powoduje odpowiedź insulinową. W badaniu Hermansen K. i wsp. badano wpływ niedojrzałych (80-90% skrobi) i przejrzałych bananów (bogatych w cukry proste, glukozę i fruktozę). Banan w 100 g dostarcza ok. 20 g węglowodanów, pomijalne ilości tłuszczów (0.33 g) i białka (1.09 g). Badano wpływ bananów na stężenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13248 Data: 2019-05-19 09:25:46
  • Największe mity dietetyczne: „Bestseller z Niemiec!”

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] piwa z sorgo - sorgo jest rośliną należącą do rodziny wiechlinowatych (Poaceae), podrodziny prosowate (Panicoideae), spożycie 100 g węglowodanów w słodzonym napoju (zawierał cukry proste, oligo- i polisacharydy). Obraz: wpływ na glikemię piwa (lager), piwa z sorgo oraz napoju ze 100 g węglowodanów. W wielkim skrócie: po 1 h stężenie insuliny było [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1966 Data: 2019-04-05 08:19:13
  • [...] piwa z sorgo - sorgo jest rośliną należącą do rodziny wiechlinowatych (Poaceae), podrodziny prosowate (Panicoideae), spożycie 100 g węglowodanów w słodzonym napoju (zawierał cukry proste, oligo- i polisacharydy). Piwo zawierało 3.1% węglowodanów głównie dekstryny. W sumie 62 g węglowodanów na 2 litry napoju (w tym ~12 g maltotriozy, maltozy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14892 Data: 2019-03-20 07:23:55
  • Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3043 Data: 2021-05-24 16:24:39